SCUBA nedir?

Self Contained Underwater Breathing Apparatus ifadesinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Kaynağı kendinden sualtı nefes alma donanımı veya bağımsız aletli dalış donanımı olarak Türkçe’ye çevrilmektedir.

Dalış öğrenilmesi zor bir spor mudur?

Eğitimleri aksatmadan katıldığınız müddetçe, kolay, güvenli ve bir o kadar da eğlenceli bir spordur. Başlangıç seviyesi dalış eğitimleri 3 aşamadan oluşmaktadır; Teorik eğitim, sığ su çalışmaları ve açık deniz dalışları.

Hobi olarak dalış yapmak size ne kazandıracaktır?

İş hayatının insan hayatına getirdiği en büyük tehlike strestir. Bu stresi tamamen düşüncelerinizden ve bedeninizden uzaklaştırarak rahatlamanızı sağlayacak araç dalıştır. Su altında tek duyduğunuz şey nefes alıp verişiniz ve deniz canlılarının çıkarttıkları seslerdir. Bu seslere bir de mavinin büyüsü ve gizemi eklenerek her şeyi unutmanızı sağlar. Dalış dertlerinizi su üstünde bıraktığınız doğal bir terapidir.

Dalışa ne zaman başlayabilirim?

14 yaşını doldurmuş, herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, başlangıç seviyesi dalış eğitimine başlayabilirsiniz.

Dalış kursları için ön kayıt esnasında istenen belgeler

2 adet fotoğraf
Bir adet nufus cüzdanı fotokopisi

Dalış Eğitimleri Nekadar zamanımı alır?

Başlangıç seviyesi dalış kursu 8 saat teorik eğitim ve 5 deniz dalışından oluşmaktadır. Kurs sürecini size uygun vakitlerde planlayabilmekteyiz

Dalıcılar arasında derecelendirme var mıdır?

Sırasıyla dalıcılar 1 – 2 – 3 yıldız dalıcı olarak sınıflandırılır.
1 yıldız dalıcı dan 2 yıldız dalıcı seviyesine çıkabilmeniz için en az 20 onaylı dalış,
2 yıldız dalıcıdan 3 yıldız dalıcıya çıkabilmeniz için en az 50 onaylı dalış (toplam 70 dalış) yapmış olmanız gerekir. Dereceler arttıkça dalış sayılarınızın artması da gerekir.

Dalış yapabilmek için iyi bir yüzücü olmam şart mı?

Normal seviyede yüzme bilmeniz ve suda kendinizi rahat hissedebilmeniz yeterlidir.

Yüzerken dahi üşüyorum ve suda çok fazla kalamıyorum.

Dalış elbisesi, vücut sıcaklığını korumayı sağlayan dalış ekipmanıdır. Dalış elbisesi sayesinde suda mayolu haldeyken kalabildiğiniz süreden daha fazla kalabilirsiniz.

Dalış tüpünün içerisinde hangi gazlar var?

Dalış tüplerinin içerisinde saf oksijen değil, soluduğumuz hava bulunmaktadır (%78 Azot, %21 Oksijen ve %1 diğer gazlar). Tek farklılık, tüplerimizde nem olmamasıdır.

Bir dalış tüpü ile ne kadar süre dalış yapabilirim?

Dalış tüplerinin kullanım süresi, farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Kullanılan tüp hacimleri, ne kadar derine dalındığı, dalış tecrübesi ve ortam şartlarına göre dalış süresi değişkenlik göstermektedir.

Eğitim almadan önce bir deneme dalışı yapabilir miyim?

Discovery veya tanıtım dalışı olarak adlandırdığımız programla, eğitim almadan, kısa bir bilgilendirmeyle(brifing) sığ derinliklerde deneme dalışı yapabilirsiniz.

En fazla kaç metreye dalabilirim?

Türkiye karasularında sportif dalış limiti 30mt. dir. Başlangıç seviyesi olan CMAS 1 Yıldız veya PADI Open Water dalıcıları maksimum 18mt. ye dalabilirler. Diğer tüm seviyeler (eğitmenler dahil) sportif dalış limitine uymalıdır. Denem dalışı limiti ise 5 metredir

Tek başıma dalış yapabilir miyim?

Dalışın altın kurallarından biri de yalnız dalmamaktır. Dalışlarımızı, buddy sistemi denilen eşli dalış şeklinde yapmalıyız. Başta güvenlik olmak üzere, yardımlaşma ve paylaşımın bir arada olması için eşli dalış kesinlikle şarttır.

Dalışa başlarken hangi malzemelere ihtiyacım olacak?

Dalışa yeni başlayanlar için yanınızda, mayonuz, havlunuz ve terliğinizi getirmeniz yeterlidir. Dalışlar sırasında ihtiyaç duyulan tüm ekipmanları dalış merkeziniz sağlayacaktır. Dalış sayınız ve tecrübeniz arttıkça, ihtiyaçlarınız dahilinde ekipman almak isterseniz, en doğru ekipmanı almak için dalış eğitmenlerinize başvurabilirsiniz.

Numaralı gözlük kullanmam, dalış yapmama engel midir?

Kesinlikle engel değildir. Eğer yumuşak lens kullanıyorsanız bunu sualtında da kullanabilirsiniz. Diğer yandan aynı gözlük camları gibi, maske camları da numaralı üretilebilmektedir. Bunun için dalış merkezinizden yardım alabilirsiniz.

Tüplü dalış (scuba) tehlikeli midir?

Dalış kurallarına ve limitlerine uyduğunuz sürece dalış, futboldan bile daha güvenlidir. Bunun için eğitim disiplininden ve devamlılığından uzaklaşılmaması gerekmektedir.

Vurgun nedir?

Halk arasında dalış denilince ilk akla gelen şeylerden biri de vurgundur ve adının ürkütücülüğünden olsa gerek, birçok kişi bu yüzden dalışı merak etmesine rağmen başlamamıştır. Dekompresyon hastalığı olarak geçen bu hastalık, dalış kurallarına ve limitlerine uyulduğu sürece başımıza gelmesi imkansız bir durumdur.

Sualtındaki tehlikeli canlılardan nasıl korunuruz?

Sualtı canlıları sadece kendilerini korumak zorunda kaldıklarında tehlikeli olabilirler. Dolayısıyla bilinçli birer dalıcı olmadığımız sürece tehlikeli olan onlar değil aksine bizleriz. Özellikle dalış yaptığımız bölgelerde potansiyel tehlikesi olan canlılar çok nadir bulunmaktadır.

Dalışa nasıl gidiyoruz? Nerede kalıyoruz? Nasıl dalıyoruz?

Teorik eğitimlerinizden sonra bröve alabilmeniz için, sadece bir hafta sonu birlikte dalışa gitmemiz gerekiyor. Cuma akşamı yola çıkılıyor ve cumartesi sabah dalış bölgesine varılıyor. Konaklayacağımız otelimize yerleşip ufak bir dinlenmenin ardından hep birlikte dalış teknemize gidiyoruz. Cumartesi eğitim dalışlarınızı yaptıktan sonra akşam otelimize dönüp dinleniyoruz, pazar günü sabah erkenden tekrar dalışlarımız başlıyor. Pazar günkü eğitim dalışlarınızda da başarılı olursanız diplomanızı alıyorsunuz. Pazar akşamı yola çıkıp İstanbul’a geri dönüyoruz. Otelde sadece cumartesi gecesi konaklamış oluyoruz. Cuma akşamı ve pazar akşamı yolda geçiyor. Tabi ki bu standart uygulama, ama siz tatilinizi uzatabilir veya daha önceden otele yerleşebilirsiniz.

Eğitimim tamamlayıp sertifikalarımı aldıktan sonra ne yapabilirim?

Artık mavi dünyaya giriş için gerekli olan belgeye sahipsiniz ve daha yeni başlıyorsunuz. Uçsuz bucaksız bir dünyanın kapısından girdiniz. Dörtte üçü su ile kaplı bir gezegende ve üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkede keşfetmeniz gereken o kadar çok şey var ki… İsterseniz ülkemizdeki sualtı güzelliklerini keşfedin, isterseniz dünyanın farklı bölgelerine seyahatler yaparak farklı denizler, farklı canlılar görüp yeni insanlarla ve kültürlerle tanışın. İsterseniz de ileri seviye eğitimlere devam edin, tecrübenizi arttırın, yeni ilgi alanlarına yönelin ve öğrenmeye devam edin. Hatta belki ileride bir dalış profesyoneli bile olursunuz, kim bilir?

Nerelerde dalış yapabilirim?

Üç tarafı denizlerle çevrili yurdumuzda, başta Ege, Akdeniz ve Marmara olmak üzere tüm
denizlerimizde, mevsim şartları göz önünde bulundurularak uygun dalış noktalarında dalış yapılabilmektedir. Dilerseniz düzenlenen yurtdışı turlarına katılarak, dünyanın dalış cennetlerine bir seyahat bile düşünebilirsiniz.

Serbest dalış'da kulaklarım ağrıyor. Scuba da aynı şey olacak mı?

Kulaklarınızdaki ağrı, artan basıncın kulak zarınızda yarattığı baskıdan kaynaklanır. Alacağınız dalış eğitiminde bu problemi ortadan kaldırmak için kullanılan basit teknikleri de öğreneceksiniz.

WhatsApp chat